Woonprotest: Red de sociale huur

Nieuws • 15-08-2023

Afgelopen zondag demonstreerden wij op het Jaarbeursplein. De boodschap was duidelijk: stop de sloop en verkoop en red de sociale huur. Jarenlang politiek afbraakbeleid heeft ertoe geleid dat er een schreeuwend tekort is ontstaan aan sociale huurwoningen. Inmiddels zijn de wachtlijsten langer dan tien jaar. Sociale huur is de enige echt betaalbare optie voor veel mensen, het is een belangrijk onderdeel van de oplossing van de wooncrisis.

Na het programma met meerdere sprekers van verschillende groepen/organisaties, trok de menigte vanaf het Jaarbeursplein in een mars naar het kantoor van de Woonin (voorheen Mitros). Langs de route op de Croeselaan zijn zaterdagavond een vijftal woningen gekraakt. De voormalige sociale huurwoningen staan op de planning om gesloopt te worden. Het plan is om op die locatie een parkje voor de nieuwe wijk het Beurskwatier aan te leggen (een mooi voorportaal voor het tegenoverliggende Rabobank kantoor). In de plannen van de gemeente staat dat de huizen tijdelijk verhuurd zullen worden, maar na zeven maanden is hier nog niks van terecht gekomen. Het Woonprotest Utrecht is solidair met de krakers.

Kraakpand Croeselaan

Na aankomst bij de Woonin besloten de demonstranten terug te keren naar de Croeselaan om daar hun solidariteit te uiten.

Voorlopig mogen de krakers blijven. Vanochtend is echter bekent geworden dat de gemeente statushouders en studenten wil gaan onderbrengen in de panden aan de Croeselaan. De toekomst van de krakers is dus nog onzeker.

Wil je helpen met het organiseren van volgende demonstraties? Neem dan contact met ons op!

Delen met anderen

Meer lezen