Actie tegen leegstand!

Nieuws • 30-01-2023

Gisteren zijn er posters geplakt op een aantal lege panden in Utrecht. Hier mee wordt aandacht gevraagd voor het feit dat deze panden al maanden/jaren leeg staan. Het is absurd dat in een stad met een gigantische wooncrisis, er nog steeds zo veel leegstand is.

Veel van deze panden kunnen gerenoveerd worden tot goede woonruimte, of hun functie omgezet van winkel naar wonen. Toch is het beter voor huisjesbazen en investeerders om deze panden te laten verkrotten. Ook de gemeente neemt niet genoeg actie op deze leegstand, terwijl ze in het verleden wel actie nemen op het gebruik van deze panden door krakers. Neem bijvoorbeeld de Archimedeslaan waar krakers in 2021 werden ontruimd. Plannen voor ontwikkeling van deze plek zijn er. Maar er is geen vooruitzicht over hoe lang dat gaat duren en of het, deze keer, echt door gaat.

Vooral nu er gesproken word over een tekort aan woningen voor kwetsbare Utrechters, die recht hebben op een sociale huurwoning, is dit des te meer onbegrijpelijk. Er moet permanente sociale huisvesting komen in plaats van leegstand, Ad Hoc of flexwonen.

Wonen is een recht, geen verdienmodel!

Delen met anderen

Meer lezen